Scroll to top
el

Παραδοσιακές “Πλάβες” Κερκίνης με Βουβαλίσιο Καβουρμά Kerkini Farm


pluto - 15 Φεβρουαρίου 2021 - 0 comments

Παραδοσιακές "Πλάβες" Κερκίνης με Βουβαλίσιο Καβουρμά Kerkini Farm

Για 5 άτομα

Τρόπος Μαγειρέματος: Στο Φούρνο

Χρόνος Προετοιμασίας: 25′ – 30΄ λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 15′ – 20΄ λεπτά

Το όνομα της συνταγής είναι εμπνευσμένο από το σχήμα που έχουν οι «πλάβες», οι παραδοσιακές βάρκες που χρησιμοποιούνται για μοναδικές «βαρκάδες» στα νερά της Λίμνης Κερκίνης.
Ένα  πεινιρλί αλλιώτικο από τα άλλα….


Συστατικά για τη Ζύμη από τις “Πλάβες”

  • 350 ml νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 600 gr αλεύρι σκληρό
  • 9 gr μαγιά ξηρή
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. ρίγανη (προαιρετικά)
  • Λίγο βούτυρο για κάθε “πλάβα”
  • 50 gr βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα στο τέλος

Συστατικά για τη Σάλτσα

  • 5 – 6 μέτριες ντομάτες κομμένες στον τρίφτη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ρίγανη, Θυμάρι

Συστατικά για τη Γέμιση

“Πλάβα Παραδοσιακή”

1 συσκευασία Βουβαλίσιο Καβουρμά Kerkini Farm τριμμένο
2 κ.σ. σάλτσα από τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει
Τριμμένο Ανθότυρο

“Πλάβα Πικάντικη”

  • 1 συσκευασία Βουβαλίσιο Καβουρμά Kerkini Farm τριμμένο
  • 2 κ.σ. σάλτσα από τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει
  • 2 πιπεριές κόκκινες ψιλοκομμένες
  • 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη ή λίγο Tabasco

“Πλάβα Ντελικάτη”

  • 1 συσκευασία Βουβαλίσιο Καβουρμά Kerkini Farm τριμμένο
  • 2 κ.σ. σάλτσα από τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει
  • Τριμμένη φέτα
  • 1 Αυγό για κάθε «πλάβα»

 

Εκτέλεση

Για τη Ζύμη

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός. Αφήνουμε το μίγμα για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Ρίχνουμε στο ίδιο μπολ τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι και αλεύρι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να γίνει ζυμάρι.
    Είναι έτοιμο, μόλις δούμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Προαιρετικά για να δώσουμε περισσότερο ένταση στη γεύση της ζύμης, προσθέτουμε τη ρίγανη.
  3. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε ένα ρηχό ταψάκι – ή σε ένα μπολ- που έχουμε λαδώσει και σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή μεμβράνη. Σε θερμοκρασία δωματίου το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 – 1μιση ώρα.
  4. Αφαιρούμε τη πετσέτα ή τη μεμβράνη και τοποθετούμε το ζυμάρι σε μια αλευρωμένη επίπεδη επιφάνεια και του δίνουμε σχήμα μπαστουνιού. Κόβουμε σε κομμάτια δημιουργώντας 5 «μπάλες» με ίδιο μέγεθος.
  5. Παίρνουμε την κάθε «μπάλα» και με έναν πλάστη την ανοίγουμε απαλά, δίνοντας σχήμα βάρκας* οβάλ. Επαναλάβετε τη διαδικασία τόσες φορές, όσες είναι και τα ζυμαράκια «βαρκούλες» που έχετε.
  6. Παίρνουμε ένα ρηχό ταψί φούρνου και στρώνουμε λαδόκολλα. Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού λίγο αλεύρι και μεταφέρουμε τις «πλάβες* – βαρκούλες»
  7. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο κέντρο κάθε «πλάβας» λίγο βούτυρο, τη σάλτσα και τη γέμιση της επιλογής σας (δείτε παρακάτω) αφήνοντας λίγο κενό από τις άκρες.
  8. Όπως είναι, αρχίζουμε και διπλώνουμε ελαφρά με τα δάχτυλα μας τα πλαϊνά μέρη, προς τα μέσα. Για το πάνω- κάτω μέρος, πιάνουμε τα άκρα και τα ενώνουμε. Τραβάμε ελαφρά τις άκρες από το ζυμάρι για να τα μακρύνουμε.
  9. Καλύπτουμε τις «πλάβες» με μια πετσέτα ή μεμβράνη και τις αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 – 210 βαθμούς στον αέρα. Αλείφουμε τις «πλάβες» με το λιωμένο βούτυρο και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο.
    Τις αφήνουμε να ψηθούν για 15 – 20 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Για τη Σάλτσα

Σε ένα βαθύ μπολ, τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη, αφαιρώντας τη φλούδα που μένει στο τέλος. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη ή το θυμάρι, τη ζάχαρη και στο τέλος το φρεσκοκομμένο αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

Για τη Γέμιση

“Παραδοσιακή Πλάβα”
Βάζουμε στο κέντρο από κάθε «πλαβα» λίγο βούτυρο και ρίχνουμε τη σάλτσα να πάει παντού, αφήνοντας λίγο κενό από τις άκρες.
Τρίψτε κομματάκια βουβαλίσιου Καβουρμά Kerkini Farm και από πάνω το ανθότυρο.
Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα βήματα της συνταγής 8,9,10 που περιγράφονται παραπάνω

“Πικάντικη Πλάβα”

Βάζουμε στο κέντρο από κάθε «πλάβα» λίγο βούτυρο και ρίχνουμε τη σάλτσα να πάει παντού, αφήνοντας λίγο κενό από τις άκρες.
Μοιράστε ομοιόμορφα τις ψιλοκομμένες πιπεριές και την καυτερή, στις πλάβες.
Τρίψτε κομματάκια βουβαλίσιου Καβουρμά Kerkini Farm .
Προαιρετικά μπορείτε να τρίψετε φέτα.
Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα βήματα της συνταγής 8,9,10 που περιγράφονται παραπάνω

“Ντελικάτη Πλάβα”

Βάζουμε στο κέντρο από κάθε «πλαβα» λίγο βούτυρο και ρίχνουμε τη σάλτσα να πάει παντού, αφήνοντας λίγο κενό από τις άκρες.
Τρίψτε κομματάκια βουβαλίσιου Καβουρμά Kerkini Farm και από πάνω τη φέτα.
Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα βήματα της συνταγής 8,9,10 που περιγράφονται παραπάνω.
5 λεπτά πριν βγάλετε τις «πλάβες» από τον φούρνο, σπάστε ένα αυγό – μάτι στο κέντρο.
Συνεχίστε με το ψήσιμο.

Θέλετε να αφήσετε σχόλιο;

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *