… από την @Georgia’s Table
https://www.instagram.com/_georgias_table
παραδοσιακά και νόστιμα!
ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση:
- 1 συσκευασία φρέσκο βουβαλίσιο κιμά Kerkini Farm (500gr)
- 1 φλ ρύζι καρολίνα
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 φλ μαιντανό ψιλοκομμένο
- 2-3 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο
- κ.σ φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 φλ ελαιόλαδο
- αλάτι- πιπέρι
Για τη κρέμα αυγολέμονο:
- χυμό από 1 1/2 λεμόνι
- 2 αυγά (τους κρόκους)
- 2 κ.σ κόρν φλάουρ
- ζωμό από τα ντολμαδάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Πλένουμε πολύ καλά τα αμπελόφυλλα και κόβουμε το κοτσάνι τους.
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει τα ζεματάμε για ένα λεπτό μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. - Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο 1/2 φλ ελαιόλαδο τον βουβαλίσιο κιμά μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα μυρωδικά και 2 φλ ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει ελαφρά το ρύζι. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στη παλάμη μας και βάζουμε 1 κ.γ από τη γέμιση.
Διπλώνουμε τα πλαϊνά ,δεξιά και αριστερά και τυλίγουμε σε ρολό. Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε αμπελόφυλλα και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε στρώσεις και από πάνω τα καλύπτουμε με ένα μεγάλο πιάτο. - Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζεστό νερό όσο να τα σκεπάζει. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου.
Για τη κρέμα αυγολέμονο
- Σε ένα κατσαρολάκι χτυπάμε τους κρόκους από τα αυγά με το χυμό λεμονιού. Διαλύουμε το κόρν φλάουρ σε λίγο νερό και το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι. Προσθέτουμε και το ζωμό από τα ντολμαδάκια και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει ελαφρά η κρέμα.
Τα σερβίρουμε ζεστά με την κρέμα και φέτες λεμονιού.
Καλή σας απόλαυση!